Alla möts här i en vilja att hjälpa andra människor

Johannes Geworkian letade efter en möjlighet att stötta andra och göra något meningsfullt. Nu har han varit volontär hos Mind i två år.

Vem är du?

– Jag är 29 år gammal, bor i Stockholm och jobbar som musiker och artist. Musiken och mina vänner är väldigt viktiga för mig. Jag tänker att livet ofta är underbart men också svårt!

Vad var det som fick dig att söka hit?

– Jag letade efter en möjlighet att stötta andra människor och göra något meningsfullt. En vän som praktiserat hos Mind tipsade mig att söka och jag ansökte direkt! Jag har jobbat här sedan maj 2017.

Vad är det du gör i egenskap av volontär?

– Jag besvarar telefonsamtal och chattar. Det blir både korta och längre samtal, med nya personer och personer som man talat med tidigare. I de mer akuta fallen erbjuder vi att ringa på hjälp åt personen som kontaktat oss, och med dennes medgivande kan vi göra det.

Har du någon erfarenhet av psykisk ohälsa?

– Ja. Jag hade en period i gymnasiet när jag mådde väldigt dåligt, med starka negativa tankar om mig själv och mitt liv, vem jag var och vad jag fanns till för. Även om jag ofta är väldigt levnadsglad så kämpar jag precis som många andra med negativa tankar och arvet som man har med sig sedan sin barndom med gamla “sanningar” om vem man är. De senaste åren har både min pappa och en av mina närmaste vänner gått bort och givetvis är det en stor saknad och sorg. Jag har sedan jag var barn sökt mig till djupare samtal och frågor om människors inre. Bara för att jag mår mycket bättre än jag gjorde när jag mådde som sämst så vill jag inte klippa banden till de tyngre frågorna.

Vilka verktyg känner du att du har för att stötta andra?

– Min empati, mina egna erfarenheter och tidigare möten och min vilja. Jag försöker att lägga fullt fokus på den jag pratar med och inge förtroende hos personen. Viktigt är att lyssna, bekräfta personens känslor, att våga vara kvar i samtalet oavsett vad personen berättar och inte tala dömande till personen.

Vad är det viktigaste du vill förmedla i dina samtal?

– Att må psykiskt dåligt är ofta kopplat till skam, skuld och rädsla. Jag vill få personen att känna sig hörd och mindre ensam. Vi är inga utbildade psykologer, utan medmänniskor som finns för att lyssna, bolla lite tankar och säga “Jag finns här om du vill berätta och lufta dina tankar med någon, du är inte helt ensam”.

Hur skulle du motivera andra att söka som volontär till oss?

– Alla möts här i en vilja att hjälpa andra människor, det är väldigt värdefullt. Jag önskar att möjligheten att höra av sig till Mind finns om jag en dag hamnar i en situation där jag skulle behöva det.

Vad betyder Minds verksamhet för dig?

– Personer som jag har talat med via Mind har berört mig på olika sätt, värdefulla samtal med sorg och gråt, men också hopp och skratt. Det har fått mig att vara närmare livet, gett perspektiv på mitt eget liv och ger mig trots allt hopp. Vi behöver varandra.

Text av: Lolo Westerman