Adam Thulin är Minds nya ambassadör

Adam Thulin, 21, kommer från Katrineholm och arbetade tills nyligen som cafébiträde. Igår utsågs han till Sveriges Mästerkock 2022 och blev därmed den yngsta vinnaren i programmets historia. Nu blir han även Minds nya ambassadör. Genom att nå ut med sin historia hoppas Adam kunna hjälpa och ge stöd, på samma sätt som han själv känt sig hjälpt av att höra andra öppna upp kring psykisk ohälsa.

Adam Thulin, nu känd som Sveriges Mästerkock 2022, har levt med psykisk ohälsa nästan hela livet. Som tonåring fick han diagnosen ADHD och efter flera års ADHD-medicinering utvecklades ett allvarligt blandmissbruk.

– Jag har lidit av psykisk ohälsa så länge som jag kan minnas. Jag har haft mycket ångest och det har tagit form på olika sätt, berättar Adam.

Det var matlagningen som blev Adams räddning. Det blev ljusglimten och något kreativt att fokusera på.

– Det får mig att känna mig bra på något. När jag står i köket och lagar mat så känner jag verkligen att det är min fristad att skapa utan några regler. Det är frihet för mig. Jag tror det är viktigt att hitta det man själv mår bra av att göra, utan prestige och krav. Och så kan jag ofta känna när jag lagar mat idag.

Nu blir Adam ambassadör för Mind och vill genom sitt engagemang och med sin egen historia visa att det går att ta sig ur en till synes omöjlig situation, att det finns stöd att få och att ett första steg mot ett bättre mående kan vara att öppna upp och prata om det.

– Under många år har jag kämpat med min egen psykiska ohälsa och att kunna engagera mig i något som påverkat mig så mycket känns viktigt. Jag har funnit mycket stöd i att höra andra prata om det och om jag kan nå ut och berätta min historia kanske jag kan hjälpa i alla fall en person. Det är värt mer än något annat, säger Adam.

Minds generalsekreterare Karin Schulz är både glad och stolt över det nya samarbetet med Adam.

– Vi är såklart väldigt glada för att Adam vill bli ambassadör för Mind! Tillsammans kan vi sprida kunskap om hur det är att leva med en diagnos som ADHD. Adams vilja att prata om sina erfarenheter och sin diagnos gör det möjligt för oss att nå ut till ännu fler och visa att det inte finns någon skam i det. För oss är det självklart att alla, oavsett diagnos eller livssituation, har rätt att må bra, säger Karin.

Adams nya kokbok Ett bord, flera smaker, som innehåller recept på mellanrätter som serveras ”family style”, släpps idag på Bonnier Fakta.

Kontakt:
Tove Lundgren, ansvarig för Minds ambassadörsprogram, 076-316 25 25