100 000 steg mot psykisk ohälsa

Ida Karlsson tycker att det pratas för lite om psykisk ohälsa. Hon vill uppmärksamma ämnet – genom att gå 100 000 steg och samtidigt samla in pengar till Mind. Förra helgen gick Ida från Uppsala till Stockholm, en vandring på sju mil.

Mind har träffat Ida för en intervju om hennes initiativ.

Hej Ida, hur kom du på den här idén?

– Jag kom på idén med 100 000 steg mot psykisk ohälsa då jag så gärna vill bryta den tystnadskultur som jag upplever finns i dessa frågor. Jag vill att vi börjar prata mer om ämnet då det är något som berör oss alla på ett eller annat sätt. Det finns omkring oss alla och jag vill att det ska vara lika naturligt att prata om att må dåligt psykiskt som det är att sätta plåster på ett sår, eller att lägga en hand på någons axel och fråga >>hur gick det?<< när någon ramlat.

Varför ville du samtidigt starta en insamling till Mind?

– Mind gör skillnad för så många människor och jag vill ge tillbaka.

Vad har du fått för reaktioner från andra på ditt initiativ?

– Att jag valde just 100 000 steg mot psykisk ohälsa var för att jag tänkte att det sticker ut, och att det skulle göra folk nyfikna. Så blev det, och deras nyfikenhet har öppnat för frågor och responsen jag har fått har varit helt otrolig. Folk från hela landet har kärleksbombat mig och flera har delat med sig av sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Många är tacksamma att jag gjort det här och att jag lyfter frågan. Jag fick precis den respons jag hade hoppats på, och mitt hjärta svämmar över med kärlek till alla. Tillsammans kan vi göra skillnad och ingen ska behöva gå igenom ett psykiskt dåligt mående på egen hand. Det är något jag kommer kämpa för så länge mitt hjärta slår.

Hur kändes det när du kom i mål efter den långa vandringen?

– Jag kom i mål med 100 020 steg klockan 23.59 (jag började klockan 04.30). Det blev en löptur på blodiga fötter de sista fem minuterna för att få ihop de sista stegen innan tolvslaget. Det kändes helt fantastiskt att ha uppnått det här och att få dela resan tillsammans med alla mina följare och givare. I skrivande stund ligger insamlingen på 15 850 kronor och jag hade satt 10 000 kronor som mål.

Har du något mer du vill tillägga?

– Tack för all support och kärlek jag fick längst vägen! Glöm inte bort att den psykiska ohälsan aldrig tar paus. Var närvarande, var medmänsklig, var inte rädd för att fråga och ge kärlek. Jag tror att det är extra viktigt i denna pandemi vi går igenom nu.

Mind är oerhört tacksamma för Idas fina initiativ och för den gåva vi fått!

Intervju av: Hanna Kihlander