Vill du bli volontär?
Det första steget för att bli volontär är att ta del av vår information genom ett digitalt möte. Välj ort nedan för att gå vidare i processen. Varmt välkommen!
Självmordslinjen riktar sig till människor som mår psykiskt dåligt och har tankar på självmord. Vi tar emot samtal via chatt och telefon. Vi har öppet dygnet runt, varje dag.
Det första steget för att bli volontär är att ta del av vår information genom ett digitalt möte. Välj ort nedan för att gå vidare i processen. Varmt välkommen!
Självmordslinjen bemannas av volontärer. Det är ett otroligt givande uppdrag, som också kan vara tufft ibland. Eftersom samtalen kan vara svåra, har våra volontärer alltid kontakt med varandra under passet.
Självmordslinjen vill kunna bidra till att stötta människor som har det svårt och önskar vara anonyma. Känslor av skam, rädsla och att inte leva upp till orimliga ideal gör att många människor lider i det tysta. Syftet är att nå de som inte vågar eller orkar berätta för någon hur de mår, än mindre söka hjälp. Självmordslinjen ger personer möjlighet att berätta om hur de har det och åtminstone avvakta med beslutet att ta sitt liv. En förutsättning för att minska självmord och självmordsförsök är att lyfta tabut. Forskning visar att självmord i många fall handlar om en impulshandling. Personer som överväger att ta sitt liv tvekar ofta in i det sista. Självmordslinjen bedriver inte terapi eller behandling utan kan ses som ett komplement, en medmänniska som lyssnar. Ditt uppdrag som volontärer är stödja de stödsökande i att stärka deras motiv till att orka leva lite till.
I och med att Tim Bergling Foundation nu går in och stödjer Minds arbete med Självmordslinjen får vi en unik möjlighet att öka kapaciteten.
Från och med 1 juni kommer Självmordslinjen att öppna upp för samtal även på natten. Vårt mål är att erbjuda medmänskligt stöd dygnet runt, alla dagar.
Eftersom vi vet att det är svårare att avsätta tid för ideellt arbete under natten så kommer passen mellan 24–06 att vara arvoderade, det vill säga en viss ersättning kommer att utgå. Det kommer också att finnas en anställd person på plats under hela natten.
Nu finns möjligheten att ta pass vid alla olika tider på dygnet. Framförallt behöver vi personer som kan bemanna passen på helger, men även andra tider. Som volontär behöver du ha möjlighet att avsätta cirka 10–15 timmar per månad. Låter det intressant? För att få veta mer, anmäl dig redan nu, längre ner på sidan.
Alla vi människor står ut med mycket mer än vad vi föreställer oss. Bara vi har någon att berätta det för. Det är klart att man ibland inte känner sig nöjd med något samtal. Att inte få kontakt är det värsta. Arg är ju ändå en slags kontakt också. Vi är ju inte terapeuter på Mind utan vi har medmänskliga samtal och ska främst lyssna.
Att man bidrar till någonting för människor man inte ens känner. Det finns en tillfredställelse i det. Det berikar livet tycker jag. En känsla av att vara en del av någonting som är större än en själv. Inte minst när man får ett avslutande “tack, det här samtalet har verkligen gjort skillnad, nu känns det lite bättre”. Det är värt allt!
Jag känner att jag hittat hem i den här volontärsrollen. Jag älskar att vara här på Mind. Det är fantastiskt givande för mig personligen att få kommunicera med människor på det här sättet vi gör här. Jag känner mig nästan alltid glad när jag går härifrån just för att jag kunnat göra en insats.
Man får perspektiv på sitt eget liv och vi alla dras ju med svåra saker i livet. Man blir väldigt ödmjuk inför sin egen situation och inför livet överhuvudtaget. Det är ett otroligt privilegium att få dela de stunderna där folk berättar om hur de kämpar i sin vardag. Man känner en stor tacksamhet för att få göra det här.
Samtalen kan handla om allt möjligt och det vet man inte förrän man börjar att prata med någon. Men oftast är det samtal med människor som bara vill att man ska lyssna. 80 procent av jobbet är att komma hit och bara lyssna. Det är klart att det var lite nervöst inför första passet, men vi stöttade varandra och efteråt kände jag mig riktigt glad, både nöjd och glad.
Att vara en del av Minds Självmordslinje är utmanande men fantastiskt, eftersom det ger mycket tillbaka i form av personlig utveckling och en känsla av att få göra något bra. När du arbetar som volontär hos oss, räddar du liv varje gång du tar ett pass. Som volontär blir du också del av en gemenskap och har möjlighet att lära känna nya människor.
Du förbinder dig att genomföra två pass per månad (ett pass varannan vecka). Passen är fyra-sex timmar. Du måste även gå igenom vår rekryteringsprocess samt grundutbildning. Därutöver erbjuds fortbildning och handledning, oftast kvällstid. Räkna med att du behöver avvara cirka 10-15 timmar per månad (inklusive fortbildning och handledning).
Några praktiska frågor som det kan vara bra att ta ställning till:
Några frågor om dig som person:
Det första steget för att bli volontär är att ta del av vårt digitala informationsmöte, som vi erbjuder regelbundet. Här berättar vi mer ingående om uppdraget och om ditt åtagande. Därefter går du igenom en rekryteringsprocess med djupintervju där du får lämna referenser och ett utdrag ur belastningsregistret. Känns det rätt för dig och för oss, kommer vi överens om datum för grundutbildningen. I vår grundutbildning får du grundläggande kunskap om psykisk ohälsa och självmord samt hur du bemöter de stödsökande i sina livssituationer utifrån deras förutsättningar. Under utbildningen bokar vi upp dig på dina första pass. Dessa genomför du tillsammans med en av våra mentorer, erfarna volontärer som stödjer dig och finns till för frågor.
När du sedan börjat som volontär erbjuder vi fortbildning i ämnen som ofta dyker upp i samtalen på Självmordslinjen. Fortbildningarna kan till exempel handla om ätstörningar, självskadebeteende, ångest eller depression. Eftersom samtalen kan vara tuffa, har du direkt kontakt med andra volontärer under ditt pass. Alla volontärer får regelbundet handledning av utbildade handledare. Du har även tillgång till en samtalsjour med leg. psykoterapeut, dygnet runt, om du har haft riktigt tuffa samtal eller inte mår bra efter ditt pass.
Du måste vara minst 23 år och vara en god lyssnare. Det är önskvärt, men inte nödvändigt, att ha erfarenhet från vård- och omsorgsarbete, eller att du går eller har gått en utbildning inom området. Personlig lämplighet och mognad är avgörande. Att ha haft egen erfarenhet av psykisk ohälsa ser vi som en kompetens, men du bör må bra själv nu, för att orka stötta andra.