Stress och återhämtning

Stress är naturligt och ibland nödvändigt. Det vi inte får glömma är att den kräver återhämtning. I dagens 24-timmarssamhälle är det inte alltid självklart, vilket har gjort stress till ett folkhälsoproblem. Det viktigaste är att bromsa i tid.

Vad är stress?

Stress innebär att hela kroppen, inklusive hjärnan, mobiliserar för att bemöta ett hot. För att kunna fly eller försvara oss slår hjärtat fortare och ämnesomsättningen ställs om, så att musklerna ska få lättillgänglig energi. Sinnena skärps när hjärnan blir fullt fokuserad på att undkomma den hotfulla situationen.

Människans reaktion på stress har varit nödvändig för vår överlevnad sedan stenåldern. Utan den hade våra förfäder inte klarat sig undan vildmarkens faror. Än i dag tror kroppen att det är fly eller fäkta som krävs när stressen slår till. Skillnaden för stenåldersmänniskan var att stressen var kortvarig. Kampen eller flykten varade i timmar eller dagar och sedan följde en period av vila. I dagens samhälle är stressen mer konstant och därför mer skadlig.

Stress i sig är positivt. Det är när den överväldigar oss så att vi inte kan hantera hotet, eller när vi inte får återhämta oss i tid, som den blir skadlig.

Hur märks det att någon är stressad?

Hur mycket stress en person klarar av är individuellt. Arbetsbelastning, privatliv, livsstil, ålder och hälsa påverkar. Kvinnor drabbas i högre grad av stress.

Stress innebär ett stort energipåslag för hela kroppen och kan därför ge många och varierade symptom. Vid kronisk stress är det vanligt med ångest, nedstämdhet, sömnproblem, minnesstörningar, koncentrationssvårigheter, kort stubin och även magproblem och muskelvärk. Andra tecken på stress är att en person börjar röka eller dricka mer, tröstäta eller använder sömnmedel.

Varför behövs återhämtning?

Återhämtning handlar om att varva ned för att kunna återfylla den energi som kroppen gjort av med. Utan återhämtning blir man trött och många går idag till jobb eller skola varje morgon utan den energi de skulle behöva för att må bra. Om belastningen blir för hög och långvarig, utan tillräcklig återhämtning, finns risken att bli sjuk i utmattningssyndrom. Därför är det mycket viktigt att lyssna på kroppens signaler och bromsa i tid.

På grund av mängden sjukskrivningar orsakade av stress börjar allt fler arbetsgivare inse vikten av att förebyggande arbete. Sedan 2016 finns en föreskrift av Arbetsmiljöverket som talar om vad arbetsgivaren är skyldig att göra för att säkerställa en god arbetsmiljö och en rimlig arbetsbelastning.

Vad räknas som återhämtning?

Efter stressrelaterad belastning behöver hjärnan tid att vila. Att åka hem efter jobbet och ta hand om barn, betala räkningar och planera middag räknas inte som återhämtning. Det gör däremot fysisk aktivitet och trivsamt socialt umgänge. Titta på tv, läsa en bok eller ligga på soffan och ”göra ingenting” är också återhämtning.

Sömnen är den viktigaste formen av återhämtning. Sömnproblem kan göra dig mer stresskänslig samtidigt som stress ofta är orsaken till sömnproblem. Sju åtta timmar per natt är att rekommendera. Att ta raster under arbetstid är också viktigt. Ju högre arbetsbelastning, desto mer pauser behövs för att du ska hålla i längden.

Faktagranskare: Marie Åsberg, senior professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Senast ändrad 2017-10-20

Relaterat innehåll

Mind möterStress och utmattning

Morten Saksø skriver om depression och utmattning

Morten är läkaren som själv varit sjukskriven på grund av stress och depression. I flera...

Egna ordSjälvmordstankar

Nu är jag halv på utsidan, men hel på insidan

Efter flera år av ångest och tankar om att ta sitt liv gjorde Gittel Ullebo...

Mind möterStress och utmattning

Åsa Kruse om hur man hanterar stressrelaterad psykisk ohälsa

Sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa blir allt vanligare. Särskilt unga, i början...

Hitta mer innehåll om: