Spelberoende

Många svenskar har problem med spel om pengar och riskerar att utveckla spelberoende. Spelautomater och internetspel är de mest beroendeframkallande och kan leda till en sjukdom som går att jämföra med alkohol- eller narkotikaberoende.

Vad är spelberoende?

Cirka två procent av Sveriges vuxna lider av spelproblem och spelberoende. Med spelproblem menas att spelandet är utom kontroll och får negativa konsekvenser i livet. Det kan skada hälsan, det sociala livet och leda till ekonomiska problem. Har man spelproblem finns även risk att insjukna i spelberoende.

Spelberoende, eller hasardspelsyndrom, är en psykisk sjukdom som kan jämföras med alkohol- och narkotikaberoende. Precis som vid andra beroenden har hjärnans belöningssystem en störning. För att få diagnosen har personen försökt att minska eller sluta med spelandet utan att lyckas. Att inte få spela kan ge känslor av rastlöshet och irritation.

Andra symtom på spelberoende kan vara att spela för större och större och summor, att vilja ta revansch när man förlorar och att ständigt tänka på spelande eller hur man ska skaffa mer pengar till det. Många spelar för att dämpa negativa känslor som ångest eller nedstämdhet.

Hur påverkas livet av spelberoende?

Spelberoende påverkar den sjuke och även omgivningen i hög grad. För att dölja sitt beroende är det vanligt att börja ljuga, även för familj och vänner. Så småningom är det ofta anhöriga som behöver lösa den ekonomiska kris som den beroende orsakat, vilket skadar många relationer. När spel blir det enda viktiga är det lättare att begå brott för att få tag på pengar. Livsstilen kan göra att man inte längre kan sköta arbete eller studier.

Många med spelberoende har även andra psykiska problem som ångest, depression eller alkoholproblem. Det kan lätt leda till negativa spiraler som gör att spelandet eskalerar. Många gånger handlar beroendet till slut inte om att vinna pengar utan om att uppleva en belöningskick.

Går det att må bättre?

Spelberoende är ett växande folkhälsoproblem och har lett till en ny lag. Från och med första januari 2018 får personer med spelproblem samma rätt till hjälp och stöd som personer med alkohol- och drogproblem. Det innebär även ett ansvar för samhället att förebygga spelproblem.

Att vara slav under spelandet skadar livet på många sätt. Det som krävs för att den drabbade med närstående ska kunna må bättre är att sätta stopp. Det går att stänga av funktionen för internetspel eller göra sig av med dator eller telefon en period.

Stöd av närstående och att prata med andra spelberoende kan göra gott och minska känslan av ensamhet. Att ägna sig åt andra saker som känns meningsfulla hjälper också mot fokus på spel.

Diagnos och behandling

Diagnos kan ställas av en läkare eller en psykolog om hen bedömer att personen uppfyller tillräckligt många kriterier för sjukdomen. Vid misstanke om att du eller någon anhörig lider av spelberoende och vill ha en bedömning kan du höra av dig till en vårdcentral eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Som vid behov kan hänvisa den sjuke till en specialist på spelberoende.

Motiverande samtal och kognitiv beteendeterapi (KBT) är två exempel på behandlingar av spelberoende. Det kan ske enskilt, i grupp eller på nätet. Att lära sig att känna igen och hantera återfall av sjukdomen är också viktigt.

Faktagranskare: Marie Åsberg, senior professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Senast ändrad 2017-10-20

Relaterat innehåll

Varje samtal räknas

Avsnitt 18: Hela min uppväxt bar jag känslan av att inte passa in | med Adam Risberg / Admira Thunderpussy

Vägen till segern i Drag Race Sverige var inte utan smärta och snårighet för Adam...

Egna ordBeroende och missbruk

Det fanns alltid något att rättfärdiga missbruket med

Mitt namn är David Nordling och jag är 25 år gammal. Jag skulle också vilja...

Ung kvinna i motljus fotograferar med sin telefon. Blå kvällshimmel.
Mind Ungas blogg

Eden: Vi är alla influencers

I den senaste kartläggningen från Statens medieråd uppger cirka 90 procent av Sveriges tonåringar att...

Hitta mer innehåll om: