Ge en gåva

Om sångglädje

Nu är det försommar och som alltid, skolavslutning. Eftersom ingenting är sig likt nu i år, är naturligtvis studenternas firande också påverkat.

Inga lastbilsflak med musik och glada ungdomar kommer att åka runt i stan och störa både människor och trafik. Jag förstår deras besvikelse. Jag minns min egen studentvår. Det var också mycket oväsen. Men det var en skillnad: vi sjöng själva. Glada, enkla sånger på olika språk. Förutom Sjung om studentens lyckliga da…r till visor på latin (Gaudeamus), tyska (Sort oben am Bergen), franska (Alloiette) och engelska (Auld lang sign).

Vår repertoar omfattande allt från jul-och vårsånger till snapsvisor. Är snapsvisor de enda sånger som sjungs i dag? Det är synd att nya generationer inte får uppleva hur roligt det är (Jag skriver med flit är, inte var) att sjunga tillsammans. Vackert var det nog aldrig, men så glädjerikt.

Men inte bara studenter sjöng. Det sjöngs på fester, föreningsmöten och utflykter. Man köpte visböcker med texter; folkvisor. sjömansvisor, vår- och julsånger. Allsång på Skansen var ett populärt program för pensionärer för länge sedan. Nu lockar det flera tusen till Skansen och TV. Det är långt ifrån den nivå som bjöds när pensionärsföreningen sjöng Det är dans på Brännö brygga. Men sångglädjen är densamma.